Opleiding inhoudelijk


De opleiding ‘Trainer/instructeur basis’ bestaat uit twee studiejaren (februari-november). Een studiejaar is opgebouwd uit een introductie-module, 9 lesmodules van elk drie weken, drie praktijkdagen en een examen-module bestaande uit theorie- en praktijkexamens.

De opleiding ‘Trainer/instructeur advanced’ bestaan beide uit drie los te volgen leerjaren. Sinds enkele jaren is de LAKB van opleiding op locatie omgevormd tot opleiding op afstand. Dit maakt het volgen van de opleiding laagdrempeliger voor studenten uit alle delen van Nederland, België en vanuit het buitenland.

Inhoud

Er wordt gewerkt in zeer kleine groepen van maximaal drie à vier studenten, om intensieve individuele aandacht te garanderen. We werken in een digitaal klaslokaal waarbij we intensief contact onderhouden. In de praktijk komen niet alleen houding en zit, grondwerk en biomechanica, maar ook longeer-techniek, werk aan de hand en working equitation (WE) en ruiteryoga aan bod. Omdat je rijkunstige basis en verstandhouding met je paard in de WE obstakels getest wordt is dit een heel mooie manier om de kwaliteit van beiden te toetsen en te checken waar je verbeterpunten liggen. Tevens komen onderwerpen als beleren, trailerladen en revalidatietraining aan bod.

De theoretische leerstof biedt de student de achtergrond waarop hij in de praktijk kan terugvallen. Hoe paarden leren, waar hun gedrag vandaan komt en kennis over het lichaam en de beweging van paarden is een greep uit de thema’s binnen de theoretische vakken die aan bod komen in de opleiding. Ook o.a. natuurlijke huisvesting, voeding en gezondheid worden behandeld.

Wanneer en waar?

Door de unieke opzet van de opleiding hoeft de student niet op een bepaalde tijd of plaats aanwezig te zijn, maar werkt gewoon aan de opleiding op zijn eigen locatie. Alle studiemateriaal, video’s, analyses en input van klasgenoten kan bekeken en beluisterd worden op een moment naar keuze en blijft beschikbaar om opnieuw te bekijken en beluisteren. Elke student levert wekelijks de video’s van zijn praktijkopdrachten in, die worden voorzien van feedback waar de student mee door kan trainen. De medestudenten volgen elkaars proces, waardoor er een zeer leerzame dynamiek ontstaat.

Elk leerjaar bevat enkele praktijkdagen (in 2023 vinden deze plaats in Epen, Echt en Gorredijk, waarbij studenten worden ingedeeld op de locatie die zich het dichtst bij hun woonplaats bevindt). Deze zijn te volgen met eigen paard of, in overleg met een schoolpaard.

Praktijktechnieken

In de praktijk komen aan bod:

– Grondwerk en lichaamstaal

– Werk aan de hand

– Longeertechniek en cavaletti

– Houding en balans van de ruiter

– Gymnastiserend rijden

– W.E. training

– Lesgeven aan een combinatie

– Trailerladen en beleren

– Ruiteryoga

De theorie

De theoretische leerstof omvat o.a.:

– Biomechanica en gezond lichaamsgebruik

– Achtergrond van trainingstechnieken

– Gezondheid en welzijn van het paard

– Gedrag en leerprocessen van het paard

– Persoonlijke ontwikkeling, communicatie en didactiek

Studiebelasting

Training en studie zal ongeveer 7 tot 10 uur per week in beslag nemen. Daarnaast zal de student tijd in praktijkopdrachten, verslagen en de eindscriptie investeren.

De opleiding vraagt HBO werk- en denkniveau van de student.

Inschrijving en toelating

Toelating tot de opleiding geschiedt op basis van een intake via een duidelijke video van de combinatie, waarbij de student het rijden in alle gangen op beide handen laat zien en zijn/haar motivatie toelicht. Op basis van de intake wordt de student al dan niet toegelaten tot de opleiding.

Toelatingscriteria:   

Motivatie om kennis en vaardigheden te vergroten en te werken aan persoonlijke ontwikkeling

– Grote interesse in biomechanica, gezond lichaamsgebruik, ethologie en fysiek en mentaal welzijn van het paard

Discipline hebben om zelfstandig te studeren en te trainen

– Een paard ter beschikking hebben dat fit genoeg is om de opleiding te doorlopen

Nageeflijk kunnen rijden in alle gangen (Of daar in elk geval serieus aan werken)

Wil je graag de intake doorlopen, neem dan gerust contact op om verdere informatie en het inschrijfformulier aan te vragen.

Examinering

Elk schooljaar wordt afgesloten met een theoretisch en praktisch examen plus eindscriptie (in het tweede jaar), waarin de opgedane kennis en vaardigheden van de student getoetst worden. Het met goed gevolg afleggen van het eerstejaars examen geldt als toelating voor het tweede jaar.

Kosten

De kosten voor de opleiding in 2024 bedragen 1.950,- euro per schooljaar, inclusief examens en praktijkdagen.

Het lesgeld kan in termijnen voldaan worden.

Zonder deelname aan de praktijkdagen kost de opleiding op afstand 1.700,- euro per jaar. Dit is van toepassing voor studenten die bijvoorbeeld woonachtig zijn in het buitenland. Let op: de instap eisen voor deze vorm van opleiding liggen iets hoger.

In het voorjaar van 2024 gaan we weer van start met vijf verschillende opleidingsgroepen.

Overzicht kosten:

Opleiding op afstand incl. praktijkbegeleiding 1.950,- euro per jaar

Opleiding op afstand excl. praktijkbegeleiding 1.700,- euro per jaar

Voor eigen rekening van de student zijn verder lesboeken en tenue + zadeldek met opleidingslogo en gebruik van een schoolpaard/stalling van het eigen paard en eventuele gebruikmaking van de lunch.

Ook is het mogelijk om gedurende het opleidingsjaar bij aanvullende lessen te volgen.

Boekenlijst

De benodigde boeken voor de opleiding zijn:

Biomechanica van het paard

Paarden trainen vanaf de grond

In balans met je paard

Beleren (g)een kunst

Alle overige readers zijn inbegrepen bij het lesgeld.

Overnachten

Voor de studenten van buiten de regio kan het prettig zijn om gedurende de praktijkweekends in de buurt te overnachten. Een heel goede overnachtingsmogelijkheid op minder dan 10 autominuten van de praktijk-locatie is Van der Valk exclusief in Heerlen.