Lisanne Thomas(-Smeets)

Mijn naam is Lisanne Thomas-Smeets en ik ben ruim 20 jaar werkzaam als trainer, auteur, opleider en sinds enkele jaren ook als yogatrainer voor ruiters en bedrijven, binnen mijn bedrijf Indigo Horsetraining & Education, gevestigd in Zuid-Limburg.

Het uitgangspunt van de training en LAKB opleiding is het vergroten van het paardenwelzijn op basis van biomechanica (gezond & functioneel lichaamsgebruik), natuurlijke communicatie en gedrag en een vorm van huisvesting en verzorging die aansluit bij de natuurlijke behoeften van het paard.

Mijn werkwijze is gebaseerd op moderne wetenschappelijke inzichten in beweging en draagkracht en anderzijds op natuurlijk leiderschap en lichaamstaal.

Daarnaast is het mijn passie om de vitaliteit, mobiliteit en veerkracht van ruiters, paardenmensen en werknemers van bedrijven te bevorderen d.m.v. yoga als levensstijl aan te reiken. Ademhaling, voeding, lichaamshouding en beweging, contact met de natuur en een kalme geest vormen belangrijke componenten om in contact te komen met je ware zelf.

Connectie maken met een paard is als dansen met een danspartner

In mijn leven heb ik verschillende dansstijlen beoefend, zowel solo als met partner. Wanneer je danst met een partner die heel goed kan leiden dan gebeurt er iets heel bijzonders: hij laat je dingen doen waarvan je niet wist dat je ze kon en dat geeft vleugels! In mijn ogen zou het werken met paarden hetzelfde effect teweeg moeten brengen. Als je een goede danspartner voor je paard leert te zijn dan help je je paard zichzelf fysiek en mentaal te overstijgen. Op die manier kunnen wij als mens een positieve bijdrage leveren aan de groei, de ontwikkeling en het welzijn van onze paarden.

In de afgelopen 25 jaar heb ik me toegelegd op bewegingsleer, gedrag en leerprincipes, waardoor er een aantal specialisaties zijn ontstaan: o.a. lichaamstaal en communicatieoverdracht, stressvrij beleren, trailerladen, fysieke en mentale balans van de ruiter en gezond lichaamsgebruik van het paard (Biomechanica).

Na jarenlang ervaring opgedaan te hebben als trainer, instructeur en jurylid heb ik in 2013 een lang gekoesterde droom verwezenlijkt: het opzetten van een erkende instructeursopleiding op basis van biomechanica en natuurlijke communicatie. Deze opleiding is sindsdien een feit en draagt de naam ‘Limburgse Academie voor Kundig trainerschap en Biomechanica’(LAKB). De opleiding is CRKBO-geregistreerd en erkend door de verzekering, waardoor de afgestudeerden zich collectief kunnen verzekeren tegen aansprakelijkheid.

De opleiding omvat een breed spectrum aan theorie en praktijk. Studenten worden opgeleid in kleine groepen, waardoor er veel persoonlijke aandacht voor elke combinatie is. Respect voor het paard, een brede theoretische basis en oog voor gezond lichaamsgebruik en verantwoorde trainingsopbouw vormen de uitgangspunten van de opleiding.

Vanaf 2025 start naast de LAKB opleiding ook de opleiding ‘Paard en yoga’ waarin studenten opgeleid worden tot ruiteryoga trainers.

Persoonlijke groei en het vinden en overbrengen van fysiek en mentaal evenwicht staan in deze opleiding centraal. Kernwoorden zijn kalmte, rust, harmonie, mindfulness en connectie (tussen mens en paard en tussen lichaam en geest).

Hoe het allemaal begon:

Toen ik 5 jaar was begon ik met paardrijden op de manege. Nadat het eerste enthousiasme afgenomen was, bleek dat ik daar niet vond wat ik zocht. Na ook op enkele andere maneges rondgekeken te hebben, verloor ik het plezier in de wekelijkse lessen. De manier waarop er met de paarden werd omgegaan en de lesinhoud zorgden ervoor dat ik op zoek ging naar een manier om het anders te doen. Ik vond twee verzorgpaarden, een KWPN hengst en een half-Arabische merrie, die nog onbeleerd was. Toen begonnen de lessen pas echt. Ik heb jarenlang geen instructeur gehad, maar de paarden maakten me onomwonden duidelijk hoe het vooral niet moest. Door schade en schande een beetje wijzer geworden kreeg ik op 15 jarige leeftijd een zwarte volbloedmerrie onder mijn hoede. Ze had in vroegere tijden op de renbaan gelopen. Het paard was in zichzelf teruggetrokken en snel boos. Zij was maar op een ding geprogrammeerd en dat was snelheid. Het kostte me enige tijd voordat de knopjes ‘draf’ en ‘stap’ geïnstalleerd waren, de ‘rem’ vond ik pas veel later.

Na een tijd was ze goed te berijden. Ze bleek ontzettend moedig, actief en onuitputtelijk. Maar er haperde nog steeds van alles aan de communicatie, en ik was alles behalve de leidende helft van het team, meer de lijdende helft eigenlijk.. Dit gegeven zorgde vaak voor strubbelingen en ruzie tussen het paard en mij. Tot ze me op een dag met een rake klap tegen mijn heup duidelijk maakte dat zij echt niet aan de longeerlijn wilde lopen. Zittend tegen de rand van de bak met een blauw verkleurende heup, keek ik het paard na, dat demonstratief naar de andere kant van de bak galoppeerde, met de longeerlijn achter haar aan, kwam ik tot de conclusie dat het tijd was om een andere richting in te slaan.

Ik besloot cursussen te gaan volgen in lichaamstaal en horsemanship en begon aan de instructeursopleiding I.S.P.H. Eerst met mijn volbloed, later met een jonge KWPN hengst. Ik begon met lesgeven en beleerde een aantal jonge paarden.

Later ging ik in Zuid-Spanje aan de slag als trainer van PRE- en Lusitano hengsten, waarmee ik shows gaf in de doma classica. Ook heb ik daar jonge KWPN-paarden beleerd. Terug in Nederland pakte ik het lesgeven en trainen op in de vorm van een eigen onderneming. Ruim 15 jaar gelden kwam er een nieuwe tak van sport in mijn vizier: working equitation. Inmiddels is mijn passie uitgegroeid tot lesgeven, coachen, trainen, opleiden en heb ik een tijd dressuur en WE gejureerd. Verder geef ik cursussen en clinic’s en schrijf boeken en artikelen. Gedurende al deze tijd heb ik genoten van de samenwerking met honderden paarden, die mij gevormd hebben tot wie ik vandaag de dag ben. Tenslotte heb ik in navolging van mijn andere passie een opleiding gevolgd tot yogadocent en de (ruiter)yoga vervlochten in de LAKB opleiding en het geven van workshops, retreats en bedrijfsyoga.

Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te helpen bij het verbeteren van de relatie met hun paard, door hen op een stevige basis van kennis en techniek echt gevoel voor het paard te laten ontwikkelen. Door hen samen als combinatie te versterken, wordt het contact tussen eigenaar en paard niet alleen veiliger en plezieriger voor beiden, maar gaat het trainen ook daadwerkelijk bijdragen aan het lichamelijke en geestelijke welzijn van het paard. En dat is nu precies waar we naar streven:

Intussen ben ik zo’n 24 jaar werkzaam als instructeur, trainer, en coach en heb in 2014 mijn werkzaamheden uitgebreid met het aanbieden van de LAKB opleiding.

Het doel van de opleiding is het kennisniveau binnen de wereld van paardenmensen en instructeurs vergroten en de verfijning en de connectie met het paard terugbrengen in de training.

Opleidingen en achtergrond

  • Diploma International School for Professional Horsemanship (ISPH)
  • HBO diploma Creatieve Therapie Dans & Beweging
  • Scholingstraject Freestyle training & horsemanship
  • Trainer van PRE/Lusitano paarden in Zuid-Spanje (2005)
  • Auteur van acht boeken uitgegeven door Bloemendal uitgevers, een boek via REBO publishers, artikelen en columns in Paardentips magazine, Ros, Level-up magazine, Revista en Bit magazine
  • Demo’s en clinic’s o.a. op Horse Event in Deurne en Vijfhuizen & Flanders horse expo
  • Sinds 2014 erkend opleider voor trainers en instructeurs (LAKB)
  • NLP master practitioner afgerond
  • KNHS & WE juryopleiding afgerond
  • Vinyasa yoga & meditatie opleiding afgerond

Waarom de combinatie paard en yoga?

De mentale en fysieke evenwichtigheid die we ontwikkelen op de yogamat nemen we mee in ons dagelijks leven. In de omgang met het paard blijken deze van grote waarde, niet alleen voor het verfijnen van onze rijtechniek, maar ook in de kwaliteit van de connectie met ons paard. Ik neem je graag mee op deze ontdekkingsreis naar de beste versie van jezelf!