foto: Bitmedia

Lisanne Thomas is al 20 jaar werkzaam als trainer, instructeur en auteur binnen haar bedrijf Indigo Horsetraining, gevestigd in Zuid-Limburg. Tevens is zij actief geweest als KNHS jurylid dressuur en Working equitation jurylid.

Zij is gediplomeerd/erkend trainer en instructrice op basis van biomechanica en natuurlijke communicatie/gedragsleer en is daarnaast werkzaam als auteur van paardenboeken over paardvriendelijke trainingsmethoden en welzijn. Ook geeft zij managementtraining voor bedrijven en cursussen, demonstraties en clinic's. Voor ROS magazine schreef zij artikelen en columns en sinds 2018 zet zij haar schrijfwerkzaamheden voort voor BIT magazine.


Haar werkwijze is enerzijds gebaseerd op klassieke rijkunstige principes, gecombineerd met moderne, wetenschappelijke inzichten en anderzijds op natuurlijk leiderschap en lichaamstaal. Zij is gespecialiseerd in o.a. trailerladen, houding en zit, revalidatietraining en gezond lichaamsgebruik van het paard (Biomechanica).


In 2013 heeft zij een lang gekoesterde droom verwezenlijkt: het opzetten van een professionele instructeursopleiding op basis van de klassieke dressuur en natuurlijke communicatie. De school is intussen een feit en draagt de naam 'Limburgse Academie voor Kundig trainerschap en Biomechanica' (LAKB). De opleiding is CRKBO-geregistreerd, waardoor de school erkend is en de afgestudeerden zich collectief kunnen verzekeren. De opleiding omvat een breed spectrum aan theoretische en practische vakken en leidt leerlingen op in kleine groepen, waardoor er veel persoonlijke aandacht aan elke combinatie gegeven wordt. Respect voor het paard, een brede theoretische basis en oog voor gezond lichaamsgebruik en verantwoorde trainingsopbouw vormen de uitgangspunten van de opleiding. Kijk voor meer informatie op http://www.rijkunst-academie.nl/

Verder treedt zij op als danseres in barokke garrocha shows en doet modellenopdrachten met of zonder paard.

foto: Bitmedia

De naam Indigo Horsetraining is gebaseerd op de symbolische betekenis van de kleur indigo. Deze staat voor zuivere kennis, verfijning, kalmte, inzicht, evenwicht en groei.


Biografie:

Toen ik 5 jaar was begon ik met paardrijden op de manege. Nadat het eerste enthousiasme afgenomen was, bleek dat ik daar niet vond wat ik zocht. Na ook op enkele andere maneges rondgekeken te hebben, verloor ik het plezier in de wekelijkse lessen. De manier waarop er met de paarden werd omgegaan en de lesinhoud zorgden ervoor dat ik op zoek ging naar een manier om het anders te doen. Ik vond twee verzorgpaarden, een KWPN hengst en een half-Arabische merrie, die nog onbeleerd was. Toen begonnen de lessen pas echt. Ik heb jarenlang geen instructeur gehad, maar de paarden maakten me onomwonden duidelijk hoe het vooral niet moest. Door schade en schande een beetje wijzer geworden kreeg ik op 15 jarige leeftijd een zwarte volbloedmerrie onder mijn hoede. Ze had in vroegere tijden op de renbaan gelopen. Het paard was compleet in zichzelf teruggetrokken en snel boos. Zij was maar op een ding geprogrammeerd en dat was ren-galop. Beetje lastig als je met zo'n ongeleid projectiel over straat moet. Het kostte me enige tijd voordat de knopjes 'draf' en 'stap' geinstalleerd waren, de 'rem' vond ik pas veel later. Na een tijd was ze goed te berijden. Ze bleek ontzettend moedig, actief en onuitputtelijk. Maar er haperde nog steeds van alles aan de communicatie, en ik was alles behalve de leidende helft van het team, meer de lijdende helft eigenlijk.. Dit gegeven zorgde vaak voor strubbelingen en ruzie tussen het paard en mij. Tot ze me op een dag met een rake klap tegen mijn heup duidelijk maakte dat zij echt niet aan de longeerlijn wilde lopen. Zittend tegen de rand van de bak met een blauw verkleurende heup, keek ik het paard na, dat demonstratief naar de andere kant van de bak galoppeerde, met de longeerlijn achter haar aan, kwam ik tot de conclusie dat het tijd was om een andere richting in te slaan.


Ik besloot cursussen te gaan volgen in lichaamstaal en horsemanship en begon aan de instructeursopleiding I.S.P.H. Eerst met mijn volbloed, later met een jonge KWPN hengst. Ik begon met lesgeven en beleerde een aantal jonge paarden.

Later ging ik in Zuid-Spanje aan de slag als trainer van PRE- en Lusitano hengsten, die ik reed op PSG/Intermediare niveau en in de haute-├ęcole. Ook heb ik daar 5 talentvolle KWPN-ers beleerd, waaronder een Gribaldi, een Flemming, een Pion, een Riverman en een Floret.com zoon. Terug in Nederland pakte ik het lesgeven en trainen weer op in de vorm van een eigen onderneming. Bijna 10 jaar gelden kwam er een nieuwe tak van sport in mijn vizier: working equitation! Inmiddels is mijn passie uitgegroeid tot lesgeven, coachen, trainen, opleiden en jureren, het geven van cursussen en clinic's en het schrijven van boeken en artikelen. Gedurende al deze tijd heb ik genoten van de samenwerking met honderden paarden, die mij gevormd hebben tot wie ik vandaag ben.Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen te helpen bij het verbeteren van de relatie met hun paard, door hen op een stevige basis van kennis en techniek echt gevoel voor het paard te laten ontwikkelen. Door hen samen als combinatie te versterken, wordt het contact tussen eigenaar en paard niet alleen veiliger en plezieriger voor beiden, maar gaat het trainen ook daadwerkelijk bijdragen aan het lichamelijke en geestelijke welzijn van het paard. En dat is nu precies het doel:

Tevreden, gezonde en blije paarden!

Intussen ben ik ruim 20 jaar werkzaam als instructeur, trainer, en coach en heb in 2013 mijn werkzaamheden uitgebreid als managing instructor aan de Limburgse Academie voor Kundig trainerschap en Biomechanica.

Het doel van de opleiding is het kennis- en vaardigheidsniveau binnen de wereld van instructeurs vergroten en, heel belangrijk, de verfijning terugbrengen in de sport.

foto: Lieke Bessems

Opleidingen en ervaringen:

- Diploma International School for Professional Horsemanship

- HBO diploma Creatieve Therapie Dans & Beweging

- Cursussen Freestyle training bij Emiel Voest doorlopen

- Werkzaam geweest in 2005 als trainer van hogeschool paarden in Zuid-Spanje

- Training gevolgd met o.a. Bent Branderupp, Ellen Schuthof, Chris Irwin, Honza Blaha, David de Wispelaere, Horst Becker, Nuno Avelar en Damien Madiot

- Tientallen paarden beleerd onder het zadel en meerdere paarden voorbereid op inspannen voor de koets

- Ruim 20 jaar ervaring als professioneel trainer, instructeur, coach en opleider

- Bedrijfstrainer sinds 2008

- Auteur van zes boeken uitgegeven door Bloemendal uitgevers, artikelen en columns in Paardentips magazine, Ros en Bit magazine

- Clinician sinds 2006, o.a. op Horse Event in Deurne en Vijfhuizen

- Sinds 2013 erkend opleider voor trainers en instructeurs

- NLP master practitioner afgerond

- KNHS juryopleiding afgerond

- W.E. jurycursus afgerond + bijscholingen van o.a. Charlotta Ingvarsdotter en Claudia Matos


Foto: Lieke Bessems