INDIGO HORSETRAINING


Rijkunst, biomechanica en bekwaam leiderschap

De diensten van Indigo Horsetraining

 • Gymnastiseren - werk aan de hand, longeren, rijden
 • Working equitation
 • Revalidatietraining
 • Stressvrij beleren
 • Trailerladen
 • Cursussen, clinics en erkende opleidingen
 • Bedrijfstrainingen & persoonlijke trainingstrajecten
 • Shows en modelopdrachten


Gymnastiseren volgens het scala der ausbildung

Net zoals wij er lichamelijk en geestelijk bij gebaat zijn om aandacht te besteden aan een goede conditie, geldt dat voor paarden net zo. Niet alleen de paarden die gereden worden hebben 'gezonde sport' nodig, maar elk ander paard heeft ook voordeel van verantwoorde training. Een lichaam dat goed ingekapseld is door sterke spieren, is veel beter bestand tegen de invloeden van zwaartekracht en ouderdom. En een evenwichtig getraind lichaam draagt bij aan een evenwichtige geest.


Maar wat is nu verantwoord trainen? Tegenwoordig lijken de meningen daarover verdeeld, aangezien we niet zelden ongezonde interpretaties van 'rijkunst' tegenkomen, zowel in de sport als daarbuiten. Maar in werkelijkheid bestaat er helemaal geen verschil tussen de zogenaamde klassieke rijkunst en de moderne sportdressuur. Beiden hebben namelijk hetzelfde uitgangspunt: de harmonische ontwikkeling van het paard. Door het samenspel met de ruiter worden de atletische kwaliteiten van het paard volledig tot bloei gebracht waardoor het uiterst sterk en buigzaam wordt en dit tot op hoge leeftijd blijft.

foto: Bitmedia

Over één ding zal iedereen het eens zijn: training behoort in dienst te staan van het paard en niet andersom.

Het is mogelijk om uw paard te laten trainen, aan de longe, dubbele longe, aan de hand, de lange teugel of onder het zadel. Daarnaast is het mogelijk les te volgen, waarbij we beginnen met het leggen van een sterke basis. De aandacht wordt allereerst gericht op de ruiterhouding en de inwerking van de hulpen. D.m.v. ontspanningstechnieken en diverse oefeningen ontwikkelt de ruiter een onafhankelijke zit en een zekerder gevoel in het zadel. We verfijnen het contact en de communicatie met het paard en het paard leert een evenwichtige houding te vinden waarbij het de rug vrij kan bewegen en tot een steeds hogere mate van verzameling in staat zal zijn. Dit alles met een zeer lichte aanleuning. Of er gereden wordt met of zonder bit maakt in deze geen verschil, aangezien de techniek exact hetzelfde blijft. Ook kunt u terecht voor het oplossen van rijtechnische problemen en voor revalidatietraining van paarden die na letsel weer op krachten moet komen, of als ondersteuning van fysiotherapeutische/osteopatische behandeling.


De technische opbouw volgens het scala der ausbildung houdt in dat er door middel van takt, ontspanning en impuls aanleuning verkregen wordt, die leidt tot schwung en verzameling waardoor het paard uiteindelijk 'Durchlassig' wordt. Dat wil zeggen dat het openstaat voor de lichtste hulp van de ruiter en deze omzet in een gedragen zelfhouding, die het volhoudt zonder inwerking van de ruiter. Op dat moment kan de ruiter zijn vingers en benen laten rusten, een zogenaamde 'descente de main' en 'descente de jambe'. Het zelfstandig voortbewegen in verzameling en absolute harmonie laat een combinatie samensmelten en geeft het gevoel alsof men vleugels heeft.Working equitation


Working equitation is een geweldige tak van sport die zich niet alleen voor sportieve warmbloeden, maar eigenlijk voor alle soorten paarden leent. In het trail gedeelte bouw je op je dressuurmatige basis, maar heb je ook vertrouwen, bereidwilligheid en een goede communicatie met je paard nodig om door poorten te rijden, zijwaartse bewegingen uit te voeren of bijvoorbeeld een brug over te steken. Een mooie uitspraak die enorm op w.e. van toepassing is: "Wat je kunt verstoppen in de dressuur, komt in de trail naar buiten."


Wil je meer weten over deze veelzijdige discipline of misschien een les in obstakeltraining volgen? Neem dan gerust contact op.


Revalidatietraining

Biomechanica en gezond lichaamsgebruik is al ruim 15 jaar mijn grote passie. Hier heb ik mij intensief in verdiept en gespecialiseerd. Revalidatietraining na een periode van ziekte of blessures is een proces dat zorgvuldig opgebouwd en begeleid dient te worden. Hiervoor bent u bij Indigo Horsetraining dan ook aan het juiste adres.


Natuurlijk leiderschap door communicatie  

Om verantwoord en prettig met een paard samen te kunnen werken moet je als mens de bereidwilligheid, het vertrouwen en respect van je paard winnen. Je kunt dit niet afdwingen, noch kopen met snoepjes. Intimidatie leidt tot angst of agressie, nooit tot vertrouwen en verleiden met voer zal nooit respect opleveren. Paarden meten van nature elk mens en elk paard aan zichzelf. Ze voelen haarfijn aan of de ander hoger of lager in rang staat, door zijn uitstraling en de daaruit voorkomende gedragingen. Wie wil werken met een dier dat gemiddeld zo'n 10 x ons lichaamsgewicht heeft en nog vele malen sterker is, doet er verstandig aan enkele afspraken te maken met zijn viervoeter, om ongelukken en miscommunicatie te voorkomen.  

Door middel van loswerken en grondwerk wordt inzicht verkregen in het eigen gedrag en de reacties van het paard. De communicatie via lichaamstaal wordt helder en daardoor verbetert de samenwerking op basis van wederzijdse acceptatie en overeenstemming. Er wordt respect verkregen en vertrouwen gewonnen, waardoor er een echte band ontstaat tussen mens en paard. Op dit fundament kan verder gewerkt worden aan desensibilisatie, schriktraining, verkeerstraining enz.Maar grondwerk gaat verder dan het werk met het paard op zich. De houding en uitstraling die nodig is om geloofwaardig over te komen op het paard is namelijk geen masker dat naar wens opgezet kan worden. Het is persoonlijke ontwikkeling in zijn puurste vorm, aangezien je geconfronteerd wordt met alle aspecten van je eigen persoonlijkheid, te beginnen met emoties. Om eerlijk en consequent met paarden te kunnen werken moet je ophouden met handelen vanuit emotie, omdat deze je veranderlijk en onvoorspelbaar maken. En niets schaadt het vertrouwen van het paard meer dan dat. Emotionele stabiliteit brengt rust en helderheid in je handelen en de vruchten daarvan pluk je niet alleen tijdens de samenwerking met je paard, maar in elke sociale situatie die zich voordoet.Beleren, ontspannen en veilig

Het beleren van een paard is bepalend voor de rest van zijn leven als rijpaard. Het beeld van bokkende en steigerende paarden is alom bekend, maar volstrekt onnodig. Met inzicht, geduld en begrip wordt het beleren een positieve ervaring, waarin ruiter en paard naar elkaar toe groeien. In plaats van angst wordt er vertrouwen opgebouwd en de training is gebaseerd op wederzijds respect, niet op intimidatie of omkoping met snoepjes. In de afgelopen jaren heb ik tientallen combinaties begeleid bij het inrijden en geen enkel paard heeft daarbij gebokt en geen enkele ruiter is van zijn paard gevallen. De werkwijze berust op observatie, rust en een doelmatige opbouw, waarbij geen enkele stap wordt overgeslagen.

In de voorbereidende fase leert het paard een horizontaal evenwicht te vinden, waardoor het draagkracht opbouwt. Dit gymnastiseren bereidt het paard voor op het dragen van de ruiter, in een houding die onschadelijk en zelfs versterkend is. Elk paard blijft langer gezond en fit als het zich op de juiste manier leert voortbewegen. Daarna maakt het paard in alle rust kennis met alles, maar dan ook alles wat er komt kijken bij het uiteindelijke rijden. De grenzen van het paard worden daarbij altijd nauwlettend in het oog gehouden en ontspanning staat voorop in elke trainingssessie.


Na een grondige voorbereiding begint het eigenlijke rijden. Ik beleer paarden nooit voordat ze 3,5 jaar oud zijn en wacht, zeker bij de laatrijpe types, langer voordat ik ze intensief ga trainen. Een jaartje langer wachten kan het verschil maken tussen een vroegtijdig pensioen of rijplezier tot op hoge leeftijd! De groeischijven in de rug van een paard sluiten zich gemiddeld op een leeftijd van 6 jaar. Voor die tijd is het skelet nog relatief week en kwetsbaar. Maar, het lichaam moet tegelijk ook belastbaarheid opbouwen. Botten, spieren, banden en pezen moeten zich aan kunnen passen aan belasting en daarom is te lang wachten met trainen ook niet ideaal. Hoe ouder het paard is, hoe langer het namelijk duurt om deze belastbaarheid op te bouwen. Om het lichaam van het paard optimaal te ontwikkelen en te behoeden voor slijtage/beschadiging, is het aan te bevelen altijd in aanleuning en over de rug te rijden. Dit vergroot daarnaast de mentale ontspanning en het welbevinden van het paard.  


Trailerladen

Waarom zijn er zo veel paarden die niet of nauwelijks te laden zijn? Trailerladen druist volledig in tegen alles wat een paard als veilig en gezond beschouwd. De kleine ruimte, vreemde bodem, en vaak de stress van degene die het paard moet laden zijn allemaal factoren die het paard vertellen: in deze situatie wil je absoluut niet zijn.

Wanneer er, om welke reden dan ook, problemen ontstaan bij het laden of het transport, wordt de slechte herinnering daaraan meteen opgeroepen bij het zien van een trailer. Het paard verzet zich, mensen worden boos, ongeduldig of bang. Zeker wanneer het paard de trailer ook nog associeert met straf, klappen en dwang, zal het niet gewillig de laadklep opdraven.. De vicieuze cirkel die dit met zich meebrengt (vaak lang nadat onprettige dingen zijn gebeurd) zal doorbroken moeten worden, om het paard de gelegenheid te geven om te leren dat er niets vervelends gebeurd. Rust en ontspanning moeten opgebouwd worden en oude herinneringen aan stress en spanning vervangen. Het is van groot belang te weten waar je aan begint, alvorens je een paard in een trailer wil zetten. Hoe ziet een paard de trailer? Waarom reageert hij zoals hij reageert? En wat moet je als mens doen en LATEN bij het laden? Aan lessen en clinic's over trailerladen gaat daarom altijd theoretische uitleg vooraf.

Tip: draag ALTIJD stevige HANDSCHOENEN tijdens het trailerladen!! Brandblaren in je handen zijn hoogst onprettig, ik spreek uit ervaring... ;)Bedrijfstraining

Voor bedrijven en teams bestaat de mogelijkheid een training te volgen om inzicht te krijgen in samenwerking, leiderschap, aansturing, communicatie en sociale structuren. Door het aanbod van oefeningen met de paarden wordt zichtbaar hoe de bedrijfsvoering kan worden geoptimaliseerd door de inzet van ieder afzonderlijk persoon. De paarden brengen moeiteloos naar buiten waar ieders sterke en zwakke punten liggen, maar dit gebeurd op een kritiekloze wijze die, zoals de ervaring leert, de feedback voor iedereen acceptabel te maken.

Informeer gerust naar de mogelijkheden.


Cursusblokken met certificering

Cursussen bestaan uit intensieve training, theorie en praktijk afgesloten met een proeve van bekwaamheid en certificering. Er zullen cursussen met uiteenlopende thema’s gepland worden, o.a.: competentie in omgang en leiderschap, trailerladen, gymnastiseren aan de longe, masterclass zit en houding en basis klassieke rijkunst. Kijk voor het opleidingsaanbod op de website van de LAKB.

Clinic's

Tevens kunnen er clinic's georganiseerd worden, op locatie of op bij Indigo Horsetraining. De thema's kunnen variëren van grondwerk en trailerladen tot zitles, gymnastiseren aan de (dubbele) longe en rijtechnische training op basis van de klassieke principes. Enkele voorbeelden van clinic's die in het verleden hebben plaatsgevonden:

- Omgaan met angst en onzekerheid van de ruiter

- Grondwerk en lichaamstaal

- Zijgangen

- Biomechanica van het paard

- Klassieke trainingsopbouw

- Probleemgedrag begrijpen

- De natuur van het paard

- Trailertraining

- Houding en zit van de ruiter

- Schriktraining


Shows en modelopdrachten

Samen met mijn showpartner Marco Boavista verzorg ik barokke garrocha-dans shows. Wij hebben o.a. opgetreden op Horse Even, Flanders horse expo, Dutch amazone cup en de Lusitanovriendendag.


Neem gerust contact op voor meer informatie of boekingen.Modelopdrachten met of zonder paard o.a. voor:

- Hotel Creusen Epen

- Horse stuff & more

- Deuber

- Musgo

- Bit magazine

- Ros magazine

- Kingsland

- Horsepoint
INDIGO HORSETRAINING


Rijkunst, biomechanica en bekwaam leiderschap

De diensten van Indigo Horsetraining

 • Gymnastiseren - werk aan de hand, longeren, rijden
 • Working equitation
 • Revalidatietraining
 • Stressvrij beleren
 • Trailerladen
 • Cursussen, clinics en erkende opleidingen
 • Bedrijfstrainingen & persoonlijke trainingstrajecten
 • Shows en modelopdrachten


Gymnastiseren volgens het scala der ausbildung

Net zoals wij er lichamelijk en geestelijk bij gebaat zijn om aandacht te besteden aan een goede conditie, geldt dat voor paarden net zo. Niet alleen de paarden die gereden worden hebben 'gezonde sport' nodig, maar elk ander paard heeft ook voordeel van verantwoorde training. Een lichaam dat goed ingekapseld is door sterke spieren, is veel beter bestand tegen de invloeden van zwaartekracht en ouderdom. En een evenwichtig getraind lichaam draagt bij aan een evenwichtige geest.


Maar wat is nu verantwoord trainen? Tegenwoordig lijken de meningen daarover verdeeld, aangezien we niet zelden ongezonde interpretaties van 'rijkunst' tegenkomen, zowel in de sport als daarbuiten. Maar in werkelijkheid bestaat er helemaal geen verschil tussen de zogenaamde klassieke rijkunst en de moderne sportdressuur. Beiden hebben namelijk hetzelfde uitgangspunt: de harmonische ontwikkeling van het paard. Door het samenspel met de ruiter worden de atletische kwaliteiten van het paard volledig tot bloei gebracht waardoor het uiterst sterk en buigzaam wordt en dit tot op hoge leeftijd blijft.

foto: Bitmedia

Over één ding zal iedereen het eens zijn: training behoort in dienst te staan van het paard en niet andersom.

Het is mogelijk om uw paard te laten trainen, aan de longe, dubbele longe, aan de hand, de lange teugel of onder het zadel. Daarnaast is het mogelijk les te volgen, waarbij we beginnen met het leggen van een sterke basis. De aandacht wordt allereerst gericht op de ruiterhouding en de inwerking van de hulpen. D.m.v. ontspanningstechnieken en diverse oefeningen ontwikkelt de ruiter een onafhankelijke zit en een zekerder gevoel in het zadel. We verfijnen het contact en de communicatie met het paard en het paard leert een evenwichtige houding te vinden waarbij het de rug vrij kan bewegen en tot een steeds hogere mate van verzameling in staat zal zijn. Dit alles met een zeer lichte aanleuning. Of er gereden wordt met of zonder bit maakt in deze geen verschil, aangezien de techniek exact hetzelfde blijft. Ook kunt u terecht voor het oplossen van rijtechnische problemen en voor revalidatietraining van paarden die na letsel weer op krachten moet komen, of als ondersteuning van fysiotherapeutische/osteopatische behandeling.


De technische opbouw volgens het scala der ausbildung houdt in dat er door middel van takt, ontspanning en impuls aanleuning verkregen wordt, die leidt tot schwung en verzameling waardoor het paard uiteindelijk 'Durchlassig' wordt. Dat wil zeggen dat het openstaat voor de lichtste hulp van de ruiter en deze omzet in een gedragen zelfhouding, die het volhoudt zonder inwerking van de ruiter. Op dat moment kan de ruiter zijn vingers en benen laten rusten, een zogenaamde 'descente de main' en 'descente de jambe'. Het zelfstandig voortbewegen in verzameling en absolute harmonie laat een combinatie samensmelten en geeft het gevoel alsof men vleugels heeft.Working equitation


Working equitation is een geweldige tak van sport die zich niet alleen voor sportieve warmbloeden, maar eigenlijk voor alle soorten paarden leent. In het trail gedeelte bouw je op je dressuurmatige basis, maar heb je ook vertrouwen, bereidwilligheid en een goede communicatie met je paard nodig om door poorten te rijden, zijwaartse bewegingen uit te voeren of bijvoorbeeld een brug over te steken. Een mooie uitspraak die enorm op w.e. van toepassing is: "Wat je kunt verstoppen in de dressuur, komt in de trail naar buiten."


Wil je meer weten over deze veelzijdige discipline of misschien een les in obstakeltraining volgen? Neem dan gerust contact op.


Revalidatietraining

Biomechanica en gezond lichaamsgebruik is al ruim 15 jaar mijn grote passie. Hier heb ik mij intensief in verdiept en gespecialiseerd. Revalidatietraining na een periode van ziekte of blessures is een proces dat zorgvuldig opgebouwd en begeleid dient te worden. Hiervoor bent u bij Indigo Horsetraining dan ook aan het juiste adres.


Natuurlijk leiderschap door communicatie  

Om verantwoord en prettig met een paard samen te kunnen werken moet je als mens de bereidwilligheid, het vertrouwen en respect van je paard winnen. Je kunt dit niet afdwingen, noch kopen met snoepjes. Intimidatie leidt tot angst of agressie, nooit tot vertrouwen en verleiden met voer zal nooit respect opleveren. Paarden meten van nature elk mens en elk paard aan zichzelf. Ze voelen haarfijn aan of de ander hoger of lager in rang staat, door zijn uitstraling en de daaruit voorkomende gedragingen. Wie wil werken met een dier dat gemiddeld zo'n 10 x ons lichaamsgewicht heeft en nog vele malen sterker is, doet er verstandig aan enkele afspraken te maken met zijn viervoeter, om ongelukken en miscommunicatie te voorkomen.  

Door middel van loswerken en grondwerk wordt inzicht verkregen in het eigen gedrag en de reacties van het paard. De communicatie via lichaamstaal wordt helder en daardoor verbetert de samenwerking op basis van wederzijdse acceptatie en overeenstemming. Er wordt respect verkregen en vertrouwen gewonnen, waardoor er een echte band ontstaat tussen mens en paard. Op dit fundament kan verder gewerkt worden aan desensibilisatie, schriktraining, verkeerstraining enz.Maar grondwerk gaat verder dan het werk met het paard op zich. De houding en uitstraling die nodig is om geloofwaardig over te komen op het paard is namelijk geen masker dat naar wens opgezet kan worden. Het is persoonlijke ontwikkeling in zijn puurste vorm, aangezien je geconfronteerd wordt met alle aspecten van je eigen persoonlijkheid, te beginnen met emoties. Om eerlijk en consequent met paarden te kunnen werken moet je ophouden met handelen vanuit emotie, omdat deze je veranderlijk en onvoorspelbaar maken. En niets schaadt het vertrouwen van het paard meer dan dat. Emotionele stabiliteit brengt rust en helderheid in je handelen en de vruchten daarvan pluk je niet alleen tijdens de samenwerking met je paard, maar in elke sociale situatie die zich voordoet.Beleren, ontspannen en veilig

Het beleren van een paard is bepalend voor de rest van zijn leven als rijpaard. Het beeld van bokkende en steigerende paarden is alom bekend, maar volstrekt onnodig. Met inzicht, geduld en begrip wordt het beleren een positieve ervaring, waarin ruiter en paard naar elkaar toe groeien. In plaats van angst wordt er vertrouwen opgebouwd en de training is gebaseerd op wederzijds respect, niet op intimidatie of omkoping met snoepjes. In de afgelopen jaren heb ik tientallen combinaties begeleid bij het inrijden en geen enkel paard heeft daarbij gebokt en geen enkele ruiter is van zijn paard gevallen. De werkwijze berust op observatie, rust en een doelmatige opbouw, waarbij geen enkele stap wordt overgeslagen.

In de voorbereidende fase leert het paard een horizontaal evenwicht te vinden, waardoor het draagkracht opbouwt. Dit gymnastiseren bereidt het paard voor op het dragen van de ruiter, in een houding die onschadelijk en zelfs versterkend is. Elk paard blijft langer gezond en fit als het zich op de juiste manier leert voortbewegen. Daarna maakt het paard in alle rust kennis met alles, maar dan ook alles wat er komt kijken bij het uiteindelijke rijden. De grenzen van het paard worden daarbij altijd nauwlettend in het oog gehouden en ontspanning staat voorop in elke trainingssessie.


Na een grondige voorbereiding begint het eigenlijke rijden. Ik beleer paarden nooit voordat ze 3,5 jaar oud zijn en wacht, zeker bij de laatrijpe types, langer voordat ik ze intensief ga trainen. Een jaartje langer wachten kan het verschil maken tussen een vroegtijdig pensioen of rijplezier tot op hoge leeftijd! De groeischijven in de rug van een paard sluiten zich gemiddeld op een leeftijd van 6 jaar. Voor die tijd is het skelet nog relatief week en kwetsbaar. Maar, het lichaam moet tegelijk ook belastbaarheid opbouwen. Botten, spieren, banden en pezen moeten zich aan kunnen passen aan belasting en daarom is te lang wachten met trainen ook niet ideaal. Hoe ouder het paard is, hoe langer het namelijk duurt om deze belastbaarheid op te bouwen. Om het lichaam van het paard optimaal te ontwikkelen en te behoeden voor slijtage/beschadiging, is het aan te bevelen altijd in aanleuning en over de rug te rijden. Dit vergroot daarnaast de mentale ontspanning en het welbevinden van het paard.  


Trailerladen

Waarom zijn er zo veel paarden die niet of nauwelijks te laden zijn? Trailerladen druist volledig in tegen alles wat een paard als veilig en gezond beschouwd. De kleine ruimte, vreemde bodem, en vaak de stress van degene die het paard moet laden zijn allemaal factoren die het paard vertellen: in deze situatie wil je absoluut niet zijn.

Wanneer er, om welke reden dan ook, problemen ontstaan bij het laden of het transport, wordt de slechte herinnering daaraan meteen opgeroepen bij het zien van een trailer. Het paard verzet zich, mensen worden boos, ongeduldig of bang. Zeker wanneer het paard de trailer ook nog associeert met straf, klappen en dwang, zal het niet gewillig de laadklep opdraven.. De vicieuze cirkel die dit met zich meebrengt (vaak lang nadat onprettige dingen zijn gebeurd) zal doorbroken moeten worden, om het paard de gelegenheid te geven om te leren dat er niets vervelends gebeurd. Rust en ontspanning moeten opgebouwd worden en oude herinneringen aan stress en spanning vervangen. Het is van groot belang te weten waar je aan begint, alvorens je een paard in een trailer wil zetten. Hoe ziet een paard de trailer? Waarom reageert hij zoals hij reageert? En wat moet je als mens doen en LATEN bij het laden? Aan lessen en clinic's over trailerladen gaat daarom altijd theoretische uitleg vooraf.

Tip: draag ALTIJD stevige HANDSCHOENEN tijdens het trailerladen!! Brandblaren in je handen zijn hoogst onprettig, ik spreek uit ervaring... ;)Bedrijfstraining

Voor bedrijven en teams bestaat de mogelijkheid een training te volgen om inzicht te krijgen in samenwerking, leiderschap, aansturing, communicatie en sociale structuren. Door het aanbod van oefeningen met de paarden wordt zichtbaar hoe de bedrijfsvoering kan worden geoptimaliseerd door de inzet van ieder afzonderlijk persoon. De paarden brengen moeiteloos naar buiten waar ieders sterke en zwakke punten liggen, maar dit gebeurd op een kritiekloze wijze die, zoals de ervaring leert, de feedback voor iedereen acceptabel te maken.

Informeer gerust naar de mogelijkheden.


Cursusblokken met certificering

Cursussen bestaan uit intensieve training, theorie en praktijk afgesloten met een proeve van bekwaamheid en certificering. Er zullen cursussen met uiteenlopende thema’s gepland worden, o.a.: competentie in omgang en leiderschap, trailerladen, gymnastiseren aan de longe, masterclass zit en houding en basis klassieke rijkunst. Kijk voor het opleidingsaanbod op de website van de LAKB.

Clinic's

Tevens kunnen er clinic's georganiseerd worden, op locatie of op bij Indigo Horsetraining. De thema's kunnen variëren van grondwerk en trailerladen tot zitles, gymnastiseren aan de (dubbele) longe en rijtechnische training op basis van de klassieke principes. Enkele voorbeelden van clinic's die in het verleden hebben plaatsgevonden:

- Omgaan met angst en onzekerheid van de ruiter

- Grondwerk en lichaamstaal

- Zijgangen

- Biomechanica van het paard

- Klassieke trainingsopbouw

- Probleemgedrag begrijpen

- De natuur van het paard

- Trailertraining

- Houding en zit van de ruiter

- Schriktraining


Shows en modelopdrachten

Samen met mijn showpartner Marco Boavista verzorg ik barokke garrocha-dans shows. Wij hebben o.a. opgetreden op Horse Even, Flanders horse expo, Dutch amazone cup en de Lusitanovriendendag.


Neem gerust contact op voor meer informatie of boekingen.Modelopdrachten met of zonder paard o.a. voor:

- Hotel Creusen Epen

- Horse stuff & more

- Deuber

- Musgo

- Bit magazine

- Ros magazine

- Kingsland

- Horsepoint