Boeken

Sinds 2010 zijn er acht boeken van Lisanne verschenen bij Bloemendal Uitgevers, over uiteenlopende thema’s waarvan respect, vertrouwen en communicatie altijd de basis vormen. Hier volgt een beschrijving van elk boek, allen verkrijgbaar via o.a. Bol.com, Bruna, Agradi en De Slegte. Verder heeft zij enkele E-books geschreven die eenvoudig als PDF te bestellen zijn via e-mail.

Het nieuwe boek ‘Paard-en-yoga’ is nu verkrijgbaar!

Paard en yoga

Dat yoga-beoefening veel positieve effecten kan hebben voor lichaam en geest zal de meeste mensen niet onbekend zijn. Maar yoga kan ook een heel grote meerwaarde hebben voor ons als paardenvrienden. Of je nu actief bent als ruiter of op een andere manier omgaat met paarden, de mentale en lichamelijke balans en soepelheid die je kunt bereiken met yoga geeft een heel nieuwe dimensie aan de connectie met je paard.

In dit boek vind je niet alleen ademhalingstechnieken en yoga-oefeningen speciaal gericht op ruiters en paardenmensen, maar ook yoga voor je paard. De inhoud van dit boek vergt geen voorkennis of ervaring met yoga, maar is voor iedere paardenliefhebber die graag inspiratie en technieken voor kalmte, ontspanning, persoonlijke groei en een soepeler lichaam op wil doen. De oefeningen in dit boek voer je uit bij of met je paard en bieden naast rust en ontspanning ook een alternatieve wijze om tijd door te brengen met je vierbenige vriend.

Veulengeluk

In dit boek lees je alles over het fokken en opvoeden van een veulen. Van het maken van een weloverwogen keuze voor bij elkaar passende ouderdieren, het begeleiden van de dracht en geboorte tot het opvoeden en trainen van het jonge paard in aanloop naar het beleren. Voor de beginnende fokker of liefhebber die voor het eerst een veulen wil fokken biedt dit boek alle praktische tips en ondersteuning.

Het boek bestaat uit 3 delen:

Hoofdstuk 1 Een goed ouderpaard is het halve werk
Hoofdstuk 2 Dekking, dracht en geboorte, van erwtje tot veulen
Hoofdstuk 3 training, opvoeding en socialisatie

Paarden trainen vanaf de grond

In dit boek lees je alles over verschillende trainingstechnieken vanaf de grond. Hoe verbeter je de communicatie met je paard en hoe leert hij nu eigenlijk? Je leert hoe je de band met je paard, het zelfvertrouwen en het atletisch vermogen van je paard kunt verbeteren d.m.v. grondwerk, werk aan de hand, liberty – en obstakeltraining. De technieken zijn geschikt voor elk paard, jong of oud en ook in te zetten bij het beleren of revalideren van je paard. Training op basis van positieve bekrachtiging en connectie met je paard staan centraal.

Biomechanica van het paard

Biomechanica van het paard vat de wetenschap van de bewegingsleer samen in begrijpelijke taal. Dit complexe maar zeer interessante onderwerp krijgt steeds meer aandacht van ruiters en paardenmensen uit alle disciplines, die hun viervoeters op verantwoorde wijze willen trainen. De tekst wordt begeleidt door duidelijk beeldmateriaal van uiteenlopende paarden.

Beleren (g)een kunst

Dit is een uitgebreid naslagwerk voor iedere ruiter, trainer of paardeneigenaar die te maken krijgt met het opvoeden, opleiden of inrijden van een (jong) paard. Zowel voor de onervaren paardenliefhebbers als voor geroutineerde ruiters biedt dit boek een leidraad voor een veilige, prettige, ontspannen en verantwoorde trainingsopbouw, waarmee paarden zonder angst of gevaarlijke situaties volledig opgeleid kunnen worden tot veelzijdige rijpaarden. De logisch opgebouwde training omvat alle aspecten van het leggen van een goed contact met het paard, tot het verantwoord ontwikkelen van het paardenlichaam. De combinatie van duidelijk opgebouwde oefeningen met heldere theoretische kennis bieden geen star trainingssysteem, maar geven de lezer inzicht in de trainingsbehoefte van hun eigen paard. Dit is geen kant-en-klaar methode, maar een wegwijzer om de eigen kennis en ervaring te vergroten, om het paard een training op maat te kunnen geven, waarbij plezier, ontspanning, wederzijds respect en vertrouwen de hoofdingrediënten vormen voor een opleiding waar ruiter en paard hun verdere leven profijt van zullen hebben.

Fabels en feiten over bitloos rijden

Dit boek biedt heldere informatie over de mogelijkheden van rijden zonder bit, zowel voor het buiten rijden als het technisch en dressuurmatig rijden. De vele fabeltjes die de ronde doen over zowel bitten als bitloos rijden worden opgehelderd met behulp van duidelijke uitleg en verschillende soorten bitloze optomingen worden besproken, evenals de technische uitvoering van het rijden zonder bit. Dit boek is niet bedoeld als propaganda voor bitloos rijden, maar als informatiebron voor diegenen die meer willen weten over mogelijkheden en risico’s, om daarop hun eigen keuze te kunnen baseren.

In balans met je paard

Dit zeer praktijkgerichte boek biedt de ruiter een breed scala aan oefeningen, ondersteund door heldere theorie, waarmee hij of zij stap voor stap het lichaamsbesef en ruitergevoel vergroot. Balans, coördinatie en soepelheid van de ruiter worden verbeterd, evenals het besef hoe het lichaam van de ruiter inwerkt op de bewegingen van het paard. Als je leert begrijpen hoe je lichaam de bewegingen van het paard kan absorberen en je maakt je het gevoel en de vaardigheden eigen om onafhankelijk te zitten, dan kan het paard optimaal bewegen in ontspanning, evenwicht en in harmonie met de ruiter. Leer het belang van een onafhankelijke zit kennen en probeer echt één te worden met je paard, zonder het onbedoeld te storen of te blokkeren met je zit.

De kracht van dressuur

Dressuur rijden kan op verschillende manieren en om uiteenlopende redenen. Maar wat is nu eigenlijk de kracht van dressuur voor je paard? In dit boek lees je niet alleen wat rijtechnische oefeningen, van een eenvoudige volte tot de Levade, doen voor je paard, maar ook wat de problemen en valkuilen zijn die je tegenkomt. Geïllustreerd door ruim 150 foto’s, die heel duidelijk de juiste, maar ook de foutieve uitvoering van alle oefeningen laten zien, legt dit boek uit hoe je rijkunst inzet om je paard er beter van te maken. Beter in de zin van sterk, lenig, ontspannen, gezond en fijn aan de hulpen.

Rijkunst is niet uitgevonden als vermaak voor de ruiter, maar om het paard te ontwikkelen tot de krachtigste, meest atletische en gebalanceerde versie van zichzelf. Als het rijden meer wordt dan het plichtmatig afdraaien van oefeningen, en doelmatig ingezet wordt om het paard te ondersteunen in zijn ontwikkeling, dan zal er ook voor de ruiter een hele nieuwe wereld opengaan. Er is niets zo fijn dan het vinden van eenheid met het paard, in beweging die gekenmerkt wordt door groei.

Fascinerende paarden

Koffietafelboek met fotografie van paardenfotografe Katarzyna Okrzesik-Mikolajek, geschreven door Lisanne Thomas.

E-book ‘Bekwaam leiderschap’

Ruim 40 pagina’s tellend boek over de betekenis en het belang van leiderschap in de omgang met paarden, gebaseerd op ervaringen, studies en observaties van de afgelopen 15 jaar van lesgeven en trainen.

In het boek komen de volgende aspecten aan bod:
– Hoe leer je lichaamstaal bij het paard lezen en juist interpreteren?
– Wat is natuurlijk en abnormaal gedrag?
– Waarom hechten paarden waarde aan leiden en volgen?
– Hoe is jouw eigen houding, positie en uitstraling van invloed op het gedrag van je paard?
– Misverstanden over leiderschap
– Grondwerkoefeningen en voorbeelden.

Hoe kun je het E-book bestellen? Stuur een e-mail naar indigohorse@live.com, daarna ontvang je van mij bericht terug met de betalingsgegevens. Na ontvangst van de betaling à 7,50 ontvang je het E-book in je mailbox.

E-book ‘Gezond lichaamsgebruik’

In dit E-book wordt duidelijk beschreven hoe paarden op een gezonde en opbouwende manier kunnen bewegen en waarom dit zo belangrijk is. Aan de hand van talrijke foto’s en illustraties wordt het verschil tussen effectieve houdingen en schadelijke houdingen zichtbaar gemaakt. Het E-book telt 20 pagina’s en is verkrijgbaar voor 5,90!

Wil je weten hoe je een valse knik herkent? En waarom het zo belangrijk is dat een paard over de rug loopt? In dit E-book wordt duidelijk antwoord gegeven op deze vragen en krijg je handvaten aangereikt om je oog te trainen.

Een helder stukje biomechanica voor iedereen die interesse heeft in gezonde en opbouwende training voor zijn paard.

E-book ‘Oorsprong en doel van de rijkunst’

Dit nieuwe E-book beschrijft de geschiedenis van de rijkunst en wetenswaardigheden over de grondleggers van de hedendaagse rijkust. Wie was de uitvinder van de galopwissel? Wanneer werd het eerste manuscript over dressuurmatig trainen geschreven? Waaraan herken je een vakman? Deze en veel meer vragen worden beantwoord in dit 32 pagina’s tellende E-book. Het geeft uitleg over het doel waarvoor de rijkunst ontwikkeld is en over de opzet van het scala der ausbildung. Verder bevat het een overzicht van zowel moderne als nauwelijks meer in gebruik zijnde oefeningen.

Dit E-book is te bestellen voor 7,- op dezelfde wijze als ‘Bekwaam leiderschap’ en ‘Gezond lichaamsgebruik’.